כך נראה אי אמון ציבורי
- מערכת מיק"ה
- 27 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
מדד הגינות הממשלה של המרכז לקידום ההגינות בישראל קובע:
70% מהציבור בישראל סבור כי הממשלה מעדיפה אינטרסים פוליטיים על פני טובת המדינה ואזרחיה.
56% ממצביעי הליכוד בבחירות האחרונות שוקלים לשנות הצבעתם הבאות.
המרכז לקידום ההגינות בישראל בדק מהי מידת ההגינות שמגלה הממשלה לדעת הציבור, באופן התנהלותה בסוגיות שונות הקשורות למלחמה. הגדרת הגינות היא: התייחסות לזולת בכבוד, ביושר ובהגינות, מבלי לנצל חולשות או מצוקות.
הסקר האינטרנטי נערך על מדגם ארצי מייצג של 1,004 איש באמצע חודש מרץ 2025 , על ידי מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה בראשותם של פרופ' אבי דגני וד"ר רינה דגני.
ראש הממשלה התבטא לאחרונה נגד כמה שומרי סף בדמוקרטיה הישראלית ואמר שהם פועלים כ"דיפ-סטייט" על מנת לסכל את רצון העם. לאור דבריו של ראש הממשלה החליט המרכז לקידום ההגינות בישראל לבדוק מה באמת חושב העם על אופן התנהלותה של הממשלה בראשותו ומה מידת ההגינות שהיא מבטאת בהתנהלותה זו.
להלן עיקרי הממצאים:

58% מהציבור סבורים כי הממשלה אינה מתנהגת בהגינות בסוגיית שחרור החטופים.
64% מהציבור סבורים כי הממשלה אינה מתנהגת בהגינות בהתייחסותה למשפחות החטופים.
69% מהציבור סבורים כי הממשלה אינה מתנהגת בהגינות כלפי משרתי המילואים בהתייחסותה לעניין גיוס החרדים (סוגיית השוויון בנטל).
64% מהציבור סבורים כי חברי הכנסת מהקואליציה אינם מגלים הגינות בהתייחסותם למשפחות החטופים.
59% מהציבור סבורים כי הממשלה אינה מגלה הגינות במדיניות הטיפול במשפחות המפונים ובשיקום הישובים שנפגעו.
64% מהציבור סבורים כי הממשלה אינה מגלה הגינות במדיניות הפיצוי של בעלי עסקים שנפגעו במלחמה.
73 אחוזים מהציבור סבורים כי הממשלה אינה מגלה הגינות בסדרי העדיפויות שלה בחלוקת תקציב המדינה.
70%(!) מהציבור סבורים כי הממשלה מעדיפה אינטרסים פוליטיים על פני טובת המדינה ואזרחיה.
כמו כן בדק הסקר מה חושבים מצביעי הליכוד בבחירות האחרונות על מידת ההגינות שמגלה הממשלה באופן התייחסותה לסוגיות המלחמה. להלן הממצאים המפתיעים:

54% ממצביעי הליכוד סבורים כי הממשלה אינה מגלה הגינות כלפי משרתי המילואים במדיניותה בעניין גיוס החרדים (סוגיית השוויון בנטל).
44% ממצביעי הליכוד סבורים כי הממשלה אינה מגלה הגינות בהתייחסותה למשפחות החטופים.
46% ממצביעי הליכוד סבורים כי חברי הכנסת של הקואליציה אינם מגלים הגינות בהתייחסותם למשפחות החטופים.
48% ממצביעי הליכוד סבורים כי הממשלה אינה מגלה הגינות במדיניות הפיצוי של בעלי עסקים שנפגעו במלחמה.
58% (!) ממצביעי הליכוד סבורים כי הממשלה אינה מגלה הגינות בסדרי העדיפויות שלה בחלוקת תקציב המדינה.
48% - כמעט חצי ממצביעי הליכוד (!) - סבורים כי הממשלה מעדיפה אינטרסים פוליטיים על פני טובת המדינה ואזרחיה.
והממצא שצריך לזעזע את ראש הממשלה:
56%(!) ממצביעי הליכוד הודיעו שישקלו לשנות הצבעתם בבחירות הבאות.

53% מהם סבורים שהממשלה נוהגת בחוסר הגינות בסוגיית שחרור החטופים
66% מהם סבורים שהממשלה נוהגת בחוסר הגינות ביחס למשפחות החטופים
70% (!) מהם סבורים שהממשלה נוהגת בחוסר הגינות כלפי משרתי המילואים בעניין גיוס החרדים (סוגיית השוויון בנטל)
68% מהם סבורים שהממשלה נוהגת בחוסר הגינות של חברי הכנסת מהקואליציה כלפי משפחות החטופים.
56% מהם סבורים שהממשלה נוהגת בחוסר הגינות בטיפול במפונים וביישובים שנפגעו במלחמה.
66% מהם סבורים שהממשלה נוהגת בחוסר הגינות בפיצוי העסקים שנפגעו במלחמה.
77% (!) מהם סבורים שהממשלה נוהגת בחוסר הגינות בנוגע לסדרי העדיפויות בחלוקת תקציב המדינה.
71% (!) מהם סבורים שהממשלה מעדיפה אינטרסים פוליטיים על פני טובת המדינה ואזרחיה.
עו"ד אהוד פלג, מנהל המרכז לקידום ההגינות בישראל אומר כי ממצאי הסקר מהווים כתב אישום ציבורי נגד הממשלה והעומד בראשה. רוב גדול של הציבור בישראל חושב שהממשלה פועלת בחוסר הגינות בכל הסוגיות הקשורות למלחמה. המשמעות היא שהציבור חש כי הממשלה אינה מגלה כלפיו כבוד, אינה נוהגת בו ביושר ואינה מתחשבת בו. 70% חושבים כי הממשלה מעדיפה אינטרסים פוליטיים על פני טובת המדינה ואזרחיה. כך גם חשים במרבית הסוגיות יותר ממחצית מצביעי הליכוד, כלומר – מי שראש הממשלה מחשיב כבסיס כוחו האלקטוראלי. זוהי התנהלות המהווה את ההיפך הגמור מהצהרת האמונים שהציגו ראש הממשלה והשרים בפני העם ביום השבעתם: "למלא באמונה את תפקידי כחבר הממשלה". כך נראה אי-אמון של העם בממשלתו! כשראש הממשלה מדבר על עיוות רצון העם ומאשים בכך אחרים, הרי שהפוסל במומו פוסל: ראוי לו אולי שיביט במראה וייטול קורה מבין עיניו. ראש הממשלה צריך להבין כי למרות ניסיונו להציג את הדברים אחרת, רצון העם מנוגד לחלוטין למדיניות ולסגנון שעל פיהם הוא נוהג, וכי הדבר מוביל למסקנה אחת בלבד: אין לו יותר מנדט מוסרי להמשיך להוביל את המדינה בדרך זו. הכול מתחיל מהגינות.
Bình luận